Wat willen we weten?

Hoe organiseren ouders van nu hun leven, zijn er belemmeringen of juist niet? Wat kunnen ouders aan elkaar hebben? Waar hebben ze behoefte aan als ze zwanger zijn of als hun kinderen jong zijn? Hoe ervaren ouders ouderschap bij een eerste of bijvoorbeeld tweede kind? De zorg voor het eerste kind is immers anders dan de zorg voor meerdere kinderen. Welke ondersteuning willen ouders en hoe kunnen bijvoorbeeld leidsters, leraren, verpleegkundigen ondersteunen of samen optrekken? Wat zorgt er voor dat sommige ouders makkelijk en anderen minder makkelijk in staat zijn om op te voeden?

Daarom doe je mee!

Zit jij goed in je vel, dan gaat het ook goed met je kind. Maar hoe werkt dat dan? En wat als je even wat minder goed in je vel zit, hoe kun je dat dan veranderen? Voor je kind — én voor jou.

  • Met jouw bijdrage aan ons onderzoek help je andere ouders.
  • Je krijgt persoonlijke tips en informatie over hoe jij de beste ouder wordt.
  • En je krijgt kortingen op mooie foto-albums of canvas!


Wie kan er mee doen?

We voeren dit onderzoek uit onder een groot aantal vaders en moeders. Je kunt meedoen als je zwanger bent, als je partner zwanger is of als je een kind hebt jonger dan 1 jaar. Moeders hoeven niet zwanger te zijn van hun eerste kind! We richten ons op alle ouders, van alle leeftijden, uit allerlei wijken, steden en dorpen en van verschillende achtergronden, zodat we zo een breed beeld krijgen van wat ouders belangrijk vinden.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Je vult twee tot drie keer per jaar een digitale vragenlijst in. In de regio Leiden kun je daarnaast ook deelnemen aan observaties bij jou thuis. Als het mogelijk is, willen we jou en je gezin langere tijd (minimaal vier jaar) volgen, maar je kunt je altijd tussentijds uitschrijven.

Waar vindt het onderzoek plaats?

De interviews en observaties vinden plaats bij ouders thuis, in Leiden en omgeving. De vragenlijsten worden landelijk uitgezet.


Medewerkers en deelnemers vertellen wat een ouder kan verwachten bij deelname aan het onderzoek.

Wie zijn wij?

Carolien Gravesteijn is lector 'Ouderschap en Ouderbegeleiding' aan Hogeschool Leiden. Het lectoraat onderzoekt wat ouderschap voor ouders betekent en op welke manier professionals en de samenleving ouders kunnen ondersteunen. Onderzoekers van het project Leuker voor later (Susan Ketner, Aylin Yildiz en Daphne Petterson) werken samen met gemeente Leiden om dit in kaart te brengen.