Wat willen we weten?

Hoe organiseren ouders van nu hun leven, zijn er belemmeringen of juist niet? Wat kunnen ouders aan elkaar hebben? Waar hebben ze behoefte aan als ze zwanger zijn of als hun kinderen jong zijn? Hoe ervaren ouders ouderschap bij een eerste of bijvoorbeeld tweede kind? De zorg voor het eerste kind is immers anders dan de zorg voor meerdere kinderen. Welke ondersteuning willen ouders en hoe kunnen bijvoorbeeld leidsters, leraren, verpleegkundigen ondersteunen of samen optrekken? Wat zorgt er voor dat sommige ouders makkelijk en anderen minder makkelijk in staat zijn om op te voeden?

Wie doen er mee?

We voeren dit onderzoek uit onder een groot aantal vaders en moeders: inmiddels zijn er ruim 500 deelnemers. Zij startten toen zij een kindje verwachtten of een kindje hadden jonger dan 1 jaar. We richten ons op alle ouders, van alle leeftijden, uit allerlei wijken, steden en dorpen en van verschillende achtergronden, zodat we zo een breed beeld krijgen van wat ouders belangrijk vinden. We hebben deelnemers uit de regio Leiden, en ook een landelijke deelnemersgroep.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Deelnemers vullen twee tot drie keer per jaar een digitale vragenlijst in. In de regio Leiden kunnen deelnemers daarnaast ook deelnemen aan interviews en observaties bij huis. Als het mogelijk is, willen we de ouders minimaal 4 jaar volgen, maar het liefst 24 jaar.

Resultaten

De eerste resultaten van het project zijn inmiddels verschenen. Het lectoraat geeft lezingen, schrijft publicaties en probeert ook de deelnemers door middel van nieuwsbrieven op de hoogte te houden. Ook op de website van het lectoraat publiceren we nieuws en wetenswaardigheden.

Wie zijn wij?

Carolien Gravesteijn is lector 'Ouderschap en Ouderbegeleiding' aan Hogeschool Leiden. Het lectoraat onderzoekt wat ouderschap voor ouders betekent en op welke manier professionals en de samenleving ouders kunnen ondersteunen. Onderzoekers van het project Leuker voor later (Susan Ketner, Aylin Yildiz en Daphne Petterson) werken onder andere samen met gemeente Leiden om dit in kaart te brengen.


Medewerkers en deelnemers vertellen wat een ouder kan verwachten bij deelname aan het onderzoek.